Friday, October 24, 2014

Masjid Songsang Rasmi Hari Ini

Cape Town, Afrika Selatan: Seorang ahli akademik akan meneruskan rancangan merasmikan apa yang dipanggilnya ‘masjid terbuka’ hari ini. Masjid berkenaan, menurut pengasasnya, Dr Taj Hargey, profesor di Pusat Pendidikan Islam Oxford di Britain, akan dibuka kepada semua orang termasuk yang bukan Islam dan gay.
Menurutnya, dia tetap meneruskan rancangan membuka masjid itu walaupun menerima ancaman daripada pelbagai pihak. Dalam kenyataannya kepada akhbar The Cape Times, Hargey berkata, sudah tiba masanya untuk melancarkan ‘revolusi agama’ sesuai dengan revolusi demokrasi di Afrika Selatan dan masjid itu akan dibuka kepada semua orang, termasuk gay untuk bersembahyang di situ. Ceramah yang akan diadakan bersifat progresif, berilmu dan sama rata.
Wanita akan dibenarkan menjadi imam sementara golongan gay dan bukan Islam dialu-alukan datang.
“Ada yang ancam membunuh saya kerana masjid ini. Tetapi saya tak peduli,” katanya.

RHEEL Raza 60, mengimamkan sembahyang Jumaat di pusat pendidikan Islam Oxford yang diketuai Hargey tidak lama dulu.Masyarakat Islam Cape Town menyelar masjid itu dengan sebahagiannya menyifatkan Hargey sesat dan menyesatkan.
Majlis Islam Afrika Selatan (MJC) tidak mempunyai kuasa terhadap masjid itu. Timbalan Presidennya, Riad Fataar memberitahu wartawan, pihaknya sudah memulakan siasatan terhadap masjid berkenaan. Riad juga memberitahu, dia menganggapnya tempat ibadah, bukan masjid.“Apa juga yang bertentangan dengan Islam, akan mendapat kecaman daripada MJC,” kata Riad.
*** MANUSIA semakin sesat. Mereka masih mahu bersandar kepada Islam, kenapa ya?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...